Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Χάστε εύκολα και γρήγορα τα κιλά των γιορτών

Όλοι ξέρουμε πως τις γιορτές είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούμε στους γευστικούς πειρασμούς. Το γιορτινο τραπέζι μπορεί να ήταν ότι έπρεπε για να χαρούμε και να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας, αλλά σίγουρα έχουμε ανεβάσει ανάλογα και τη ζυγαριά μας με τα περιττά κιλά. Δεν είναι όμως καιρός για εξαντλητικές δίαιτες. 

Ένα έως πέντε κιλά, λένε οι στατιστικές έρευνες πως είναι τα κιλά που παίρνουμε κατά την διάρκεια των 3 εβδομάδων των εορτών. Εσείς σε ποια κλίμακα βρίσκεστε; Εμείς είμαστε, σίγουρα πολύ κοντά σε αυτήν των 5 κιλών. Λοιπόν, τι κάνουμε; «Μαγικές» δίαιτες και απώλεια κιλών στο λεπτό δεν υπάρχουν. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε ακολουθώντας δίαιτες express είναι κακό στον οργανισμό σας και να πληγώσετε τον εγωισμό σας από την αναμενόμενη αποτυχία.
πάσχα



Εκείνο που θα πρέπει να ενισχύσετε παράλληλα είναι η κίνηση και γενικότερα η γυμναστική
Να περπατάτε όσο μπορείτε περισσότερο, ή ακόμα και να ξεκινήσετε γυμναστήριο για να κάνετε μια νέα αρχή για το σώμα και τον οργανισμό σας, και να είστε πάντα σε φόρμα.

Υπάρχουν εννιά απλά βήματα που μπορούμε να υιοθετήσουμε στη διατροφή μας, τα οποία θα μας βοηθήσουν να απαλλαχθούμε από τα περιττά κιλά των εορτών και θα γεμίσουν τον οργανισμό μας με ευεξία και υγεία.

- Μην "πίνετε" θερμίδες. Τα αναψυκτικά, οι καφέδες και τα γλυκά ροφήματα προσθέτουν κενές θερμίδες στην καθημερινότητα μας. Επιπλέον, τα ροφήματα δεν προκαλούν τον κορεσμό που προκαλεί μία στερεά τροφή, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το αίσθημα της πείνας. Πιείτε άφθονο νερό αντί για τα παραπάνω και προσπαθήστε να έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό δίπλα σας.
Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 1 ½ λίτρο νερό την ημέρα. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τον οργανισμό σαν να αποβάλει τις τοξίνες των εορτών και θα ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας. 

- Μειώστε τις μερίδες του μεσημεριανού και του βραδινού τουλάχιστον κατά 1/3 και προσπαθήστε να προσλάβετε πιο ορθολογικά τις ημερήσιες θερμίδες σε μικρά και συχνά γεύματα. Να τρώτε αργά και να σταματάτε μόλις νιώθετε το αίσθημα του κορεσμού.

 -Τρώτε συχνά και την κατάλληλη ώρα.Αποφύγετε να τρώτε 3-4 ώρες πριν πέσετε για τον βραδινό σας ύπνο και προσπαθήστε να τρώτε 3 κύρια γεύματα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και 2 ενδιάμεσα σνακ. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε τις καύσεις σας και θα τονώσετε το μεταβολισμό σας.

- Καταναλώστε τουλάχιστον έξι μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (μερίδα φρούτου= 1 φρούτο, μερίδα λαχανικών= 1 κούπα λαχανικά). Τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό αποτελούν την ιδανική επιλογή για απώλεια βάρους και για ευεξία.

-Καταναλώστε τρόφιμα που "καίνε" το λίπος 
Συμπεριλάβετε στη καθημερινή σας διατροφή ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω τρόφιμα και ποτά: καφές, πράσινο τσάι, κανέλα, ανανά, λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδια, καρότα, αβοκάντο, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, μανιτάρια, σπιτικό ποπ κορν, κεφίρ,  κινόα, γιαούρτι, καυτερές πιπεριές, γκρέιπφρουτ, μήλα, αχλάδια, κεράσια, αγγούρια, μανταρίνια, ωμά λαχανικά, γλυκοπατάτες, αυγά, βρώμη, μπαλσάμικο ξύδι, ξηρούς καρπούς, άπαχο γάλα, ψάρια και όσπρια.

- Να καταναλώνετε πάντα πρωινό γεύμα, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην ώρα αφύπνισης. Το πρωινό γεύμα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και αυξάνει τις ημερήσιες καύσεις, ενώ επιπλέον βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και των γευμάτων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

-Αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες
Η αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, γλυκά, λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, ζυμαρικά) την περίοδο των εορτών επιβάρυνε τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες και τον ώθησε στην υπερπαραγωγή ινσουλίνης. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης με τη σειρά τους οδηγούν στη γρήγορη αποθήκευση της ενέργειας υπό μορφή λίπους. Μια καλή τακτική λοιπόν είναι να αποφύγουμε τα γλυκά και τους απλούς υδατάνθρακες και να εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο μας τους σύνθετους υδατάνθρακες. Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο, κριθαρένια παξιμάδια, πλιγούρι, αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα, όσπρια, κεχρί, καλαμπόκι, φαγόπυρο και  βρώμη. 

- Εκπαιδευτείτε στην ανάγνωση της σήμανσης τροφίμων και προσπαθήστε να υπολογίζετε πόσες περίπου θερμίδες παίρνετε σε κάθε γεύμα. Συχνά η πραγματική πρόσληψη θερμίδων υποεκτιμάται αρκέτα, με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι παίρνουμε λιγότερες θερμίδες απ' αυτές που χρειαζόμαστε, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα.

- Υιοθετήστε φυσική δραστηριότητα, 4-5 φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 40 λεπτά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου