Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

   Μήπως είστε έγκυος;Το σώμα στην αρχή της εγκυμοσύνης στέλνει πολλά μηνύματα για να σε προειδοποιήσει για την αλλαγή που έρχεται.Το πιθανότερο είναι να μην παρατηρήσετε το παραμικρό σύμπτωμα μέχρι τη στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι η περίοδός σας έχει καθυστερήσει. Αν ο κύκλος σου είναι σταθερός και ξαφνικά έχεις καθυστέρηση περιόδου γύρω στις 10 μέρες, τότε καλό είναι να το ψάξεις λίγο παραπάνω.

                  Δεν είναι απαραίτητο όλες οι γυναίκες να έχουν τα ίδια συμπτώματα…
πονοκεφαλοι στην εγκυμοσυνη


Αν η καθυστέρηση συνοδεύεται και από κάποια ή όλα τα παρακάτω συμπτώματα, τότε πρέπει να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης. Τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ίδια μερικές φορές με εκείνα της περιόδου. Για το λόγο αυτό πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται αμέσως την εγκυμοσύνη τους.Ξεκίνα από ένα τεστ εγκυμοσύνης, ή επισκέψου καλύτερά το γυναικολόγο σου.

 

1. Ευαίσθητοι και πρησμένοι μαστοί

Ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι η ευαισθησία και οι πόνοι που αισθάνεται μια γυναίκα στο στήθος της, ως συνέπεια της απότομης αύξησης των επιπέδων των ορμονών στον οργανισμό της. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να μοιάζει- αλλά σε πολύ πιο έντονο βαθμό- με την αίσθηση πόνου που έχει το στήθος σας πριν την περίοδο. Αυτή η δυσφορία θα αρχίσει να περιορίζεται αισθητά μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, καθώς το σώμα αρχίζει να συνηθίζει τις ορμονικές αλλαγές.

 2. Ναυτία και εμετός

Στις περισσότερες γυναίκες η πρωινή ναυτία δεν εμφανίζεται πριν να περάσει ένας μήνας από τη στιγμή της σύλληψης. Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που αποφεύγουν τελείως τις πρωινές ναυτίες. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις γυναικών οι οποίες αισθάνονται έντονη ναυτία αρκετά νωρίτερα- ήδη από τις δύο εβδομάδες- και μάλιστα όχι μόνο το πρωί. Η ναυτία, σε συνδυασμό με εμετούς, μπορεί να συνεχίζεται, τελικά, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Πάντως, περίπου οι μισές γυναίκες με ναυτία αισθάνονται εντελώς ανακουφισμένες μόλις περάσουν στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Για τις υπόλοιπες, ίσως περάσει άλλος ένας μήνας με ναυτίες και εμετούς μέχρι τελικά να ηρεμήσουν.

 3. Αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές 

Εάν είστε στις πρώτες μέρες της κύησης, δεν είναι αφύσικο να νιώθετε απέχθεια από την οσμή κάποιου σάντουιτς ή μιας κούπας καφέ, ενώ για συγκεκριμένες μυρωδιές μπορεί να βάζετε ακόμη και το χέρι σας στο στόμα, αισθανόμενη πραγματική αηδία. Αν και δεν έχει δοθεί επιστημονική εξήγηση, αυτή μπορεί να είναι μια παρενέργεια της ραγδαίας αύξησης των ποσοτήτων οιστρογόνων στον οργανισμό σας. Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε ότι συγκεκριμένες τροφές τις οποίες παλαιότερα απολαμβάνατε, τώρα σας προκαλούν έντονη απέχθεια.


4. Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Η βασική θερμοκρασία σώματος είναι η θερμοκρασία που έχεις τη στιγμή που ξυπνάς το πρωί. Ανεβαίνει ελαφριά αμέσως μετά την ωορρηξία και παραμένει σε αυτό το επίπεδο μέχρι την επόμενη περίοδο. Αν έπαιρνες τακτικά τη βασική θερμοκρασία σώματος για να εντοπίσεις την ημέρα της ωορρηξίας και αν η θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ίσως σημαίνει πως είσαι έγκυος.

5. Νιώθετε εξουθενωμένη;

Ένα απ’ τα πιο συνηθισμένα αρχικά συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι ένα αίσθημα απόλυτης εξάντλησης. Προκύπτει ως παρενέργεια της αύξησης των επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης στο σώμα σας. Έτσι, αν δεν υπάρχει άλλος καλός λόγος για να νιώθετε τόσο κουρασμένη, ελέγξετε τα υπόλοιπα συμπτώματα για να διαπιστώσετε αν θα μπορούσατε να είστε έγκυος.

6. Συχνοουρία

Η συχνοουρία μπορεί να αποτελεί σημάδι εγκυμοσύνης. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να ξεκινήσει στην αρχή της εγκυμοσύνης και να συνεχιστεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Πολλές γυναίκες παρατηρούν την αυξημένη ανάγκη για ούρηση ακόμα και πριν από τα άλλα, "κλασικά" σημάδια εγκυμοσύνης.

7. Κηλίδες από αίμα και πόνοι περιόδου

 Κάποιες γυναίκες βλέπουν ίχνη από αίμα στις 10 με 14 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, (χρονικό διάστημα που συμπίπτει συνήθως με την ημερομηνία που περιμένουν την περίοδό τους). Είναι το ίχνος που αφήνει το γονιμοποιημένο ωάριο καθώς προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας. Η αιμορραγία είναι ελαφριά, έχει τη μορφή κηλίδων και απαλό ροζ χρώμα ενώ διαρκεί 1-2 μέρες. Επίσης μπορεί να νιώσουν πόνους περιόδου στις αρχές της εγκυμοσύνης.

8. Κυκλοθυμία

 Η περίφημη! Οι ορμόνες χορεύουν και τη μια στιγμή είσαι κεφάτη, την άλλη συγκινείσαι και αμέσως μετά μελαγχολείς. Οι αλλαγές στη διάθεση κρατούν καλά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά μένουν και μετά τον τοκετό, προκαλώντας την επιλόχεια κατάθλιψη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου