Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ ΜΑΣΩΝΤΑΣ ΤΣΙΧΛΑ

Καταρχήν μία τσίχλα μπορεί να σας φανεί χρήσιμη σε πολλά επίπεδα: φρεσκάρει την αναπνοή σας, λειτουργεί ως υποκατάστατο του τσιγάρου, βελτιώνει τη μνήμη σας και το καλύτερο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Πολλοί έχουμε αναρωτηθεί αν η τσίχλα μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει την όρεξη μας σε σχέση με το φαγητό. Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες ανά τον κόσμο για την ένταση της όρεξης σε συνδυασμό με το μάσημα τσίχλας.
Αδυνάτισμα μασώντας τσίχλα



Η τσίχλα μπορεί να αποδειχθεί «όπλο» κατά του πάχους, όχι όμως και πανάκεια, καθώς, για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να συνδυαστεί με σωστή διατροφή και φυσικά άσκηση… Δεν αρκεί λοιπόν να μασάτε όλη την ημέρα τσίχλες!

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή έχουν συνήθως λιγότερες από 5 θερμίδες, τη στιγμή που οι κανονικές τσίχλες έχουν 10 θερμίδες.


Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Rhode Island έδειξε ότι οι άνθρωποι που μασούσαν τσίχλα κατανάλωναν 68 λιγότερες θερμίδες στο γεύμα και έτρωγαν λιγότερο αργότερα μέσα στην ημέρα. Η τσίχλα φάνηκε επίσης ότι βοηθούσε τους συμμετέχοντες στη μελέτη να συγκρατούν τις ορέξεις τους και να αντιστέκονται στους ‘’φορτωμένους’’ με θερμίδες πειρασμούς.Μια άλλη μελέτη από το Louisiana State University, διαπίστωσε ότι το μάσημα τσίχλας συνέβαλε στον έλεγχο της όρεξης, στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κατά 40 θερμίδες και στην ελάττωση της λαχτάρας για σνακ.

Μπορεί αυτό να σας φαίνεται λίγο,μπορείτε όμως στη συνέχεια να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας – όπως να πίνετε γάλα με χαμηλότερα λιπαρά ή να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ – και έτσι να καταφέρετε να προσλαμβάνετε περίπου 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα. Και βέβαια σταδιακά να έχετε αισθητή απώλεια βάρους.
Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της τσίχλας είναι ότι συνήθως μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο ενός λαχταριστού αλλά παχυντικού σνακ.

 Σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να «φρεσκάρει»  και  τη μνήμη σας.
 Μια ομάδα ψυχολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, ισχυρίστηκε ότι η τσίχλα μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσει τη μνήμη αφού σύμφωνα με τις έρευνές τους όσοι μασούσαν τσίχλα κατά τη διάρκεια των δοκιμών βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης απέδωσαν σημαντικά καλύτερα από εκείνους που δεν το έκαναν. Όπως ανακοίνωσε ο Andrew Scholey από το Πανεπιστήμιο του Northumbria στο Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου, «Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι η τσίχλα μπορεί να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη και τη λειτουργική μνήμα. Υπάρχει ένας αριθμός πιθανών εξηγήσεων αλλά ακόμη είναι υποθετικές», ανάφερε. 


Προσοχή όμως!!
Αν και οι τσίχλες μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και να αποφύγετε τα παχυντικά σνακ, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Οι περισσότερες τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν ένα χαμηλής θερμιδικής αξίας γλυκαντικό, που ονομάζεται σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι μια αλκοόλη ζαχάρων, που απορροφάται ελάχιστα από το λεπτό έντερο και ενεργεί σαν καθαρτικό.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal, αρκετές περιπτώσεις χρόνιας διάρροιας, πόνου και ανεξήγητης απώλειας βάρους διαπιστώθηκε ότι συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση σορβιτόλης.


Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ δείχνει ότι η τσίχλα ευθύνεται για…τους συχνούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες στους εφήβους.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άτομα που σταμάτησαν να καταναλώνουν τσίχλα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων. Μάλιστα, σε από τους συμμετέχοντες οι ημικρανίες σταμάτησαν εντελώς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου