Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ-ΟΥΡΟΛΟΊΜΩΞΗ

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ΛΟΣ) είναι πολύ συχνές - ιδιαίτερα στις γυναίκες ,τα μωρά και τους ηλικιωμένους .Περίπου μία στις δύο γυναίκες και ένας στους 20 άνδρες θα πάθουν ουρολοίμωξη στη διάρκεια της ζωής τους.

Τα νεφρά ελέγχουν την ποσότητα του νερού στο αίμα και φιλτράρουν τα άχρηστα προϊόντα για να σχηματίσουν τα ούρα . Κάθε νεφρό έχει ένα σωλήνα που ονομάζεται ουρητήρας , το οποίο ενώνει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη . Tα νεφρά αφήνουν τα ούρα και μέσω των ουρητήρων εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη. Η κύστη ειδοποιεί όταν υπάρχει ανάγκη για ούρηση και τα ούρα φεύγουν από το σώμα μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται ουρήθρα .

Το ουροποιητικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης στα νεφρά. Αυτό επιτυγχάνεται αποτρέποντας τα ούρα να ρέουν πίσω στα νεφρά από την ουροδόχο κύστη. Η πλειονότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού περιορίζονται στην κύστη και, ενώ προκαλεί συμπτώματα, δεν είναι σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή.

Ουρολοίμωξη





Μορφές λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από μικροοργανισμούς ή μικρόβια, συνήθως από βακτήρια. Τα διάφορα είδη ΛΟΣ μπορεί να περιλαμβάνουν:


  1. Ουρηθρίτιδα - λοίμωξη της ουρήθρας
  2. Κυστίτιδα - μόλυνση της ουροδόχου κύστης
  3. Πυελονεφρίτιδα - λοίμωξη των νεφρών.

Αιτίες ουρολοίμωξης



Τα ούρα είναι συνήθως στείρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχει βακτηρίδια, μύκητες ή ιούς. Για να μολύνει το ουροποιητικό σύστημα ένας μικροοργανισμός πρέπει συνήθως να εισέλθει μέσα από την ουρήθρα ή σπανιότερα, από την κυκλοφορία του αίματος. Η πιο συχνή αιτία είναι ένα βακτήριο του πεπτικού συστήματος που ονομάζεται Escherichia coli (Ε. coli). Αυτό συνήθως εξαπλώνετε στην ουρήθρα από τον πρωκτό (άνοιγμα στο πίσω δίοδο).

Άλλοι μικροοργανισμοί, όπως το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια, μπορούν να προκαλέσουν ουρηθρίτιδα στους άνδρες και στις γυναίκες. Αυτοί οι μικρο-οργανισμοί μεταδίδονται σεξουαλικώς, έτσι, όταν εμφανίζονται αυτές οι λοιμώξεις, και οι δύο σύντροφοι χρειάζονται ιατρική θεραπεία για να αποφευχθεί η εκ νέου μόλυνση.





Συμπτώματα

Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Θέληση για ούρηση συχνότερα από το φυσιολογικό,με μικρή ποσότητα ούρων
  • Καυστικός πόνος ή «ζεμάτισμα» κατά την ούρηση
  • Μια αίσθηση ότι η κύστη είναι ακόμη γεμάτη μετά την ούρηση
  • Πόνος πάνω από το ηβικό οστό
  • Αίμα στα ούρα.

Οι λοιμώξεις των νεφρών είναι σοβαρές

Αν η λοίμωξη φτάσει τα νεφρά,είναι απαραίτητη άμεση ιατρική φροντίδα. Εκτός από τα γενικά συμπτώματα, ένα άτομο με λοίμωξη των νεφρών μπορεί επίσης να αισθάνεται:
        Ρίγη
        Πυρετός
        Πόνος στα νεφρά (κάτω κοιλιακή χώρα), 
        Πόνος στην πλάτη


Ποιοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;


Μερικοί άνθρωποι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άλλους για την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Αυτοί είναι:



  • Γυναίκες -οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες είναι ευάλωτες, εν μέρει επειδή η ουρήθρα είναι μόνο 4 cm σε μήκος και τα βακτήρια έχουν μόνο αυτή τη σύντομη απόσταση για να ταξιδέψουν από το εξωτερικό προς το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης
  • Οι άνθρωποι με ουροκαθετήρα - βαρέως πάσχοντες που δεν μπορούν να αδειάσουν μόνοι τους την ουροδόχου κύστης τους
  • Τα άτομα με διαβήτη - οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κάνουν ένα άτομο με διαβήτη πιο ευάλωτο στη μόλυνση
  • Οι άνδρες με προβλήματα προστάτη - όπως αυτοί με διογκωμένο αδένα του προστάτη που μπορούν να αδειάσουν τη κύστη τους μερικώς
  • Βρέφη - ιδίως εκείνα που γεννιούνται με σωματικά προβλήματα (συγγενείς ανωμαλίες) του ουροποιητικού συστήματος


Γιατί αφορά κυρίως τις γυναίκες;
Οι λόγοι είναι καθαρά ανατομικοί. Η ουρήθρα των γυναικών είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με των ανδρών και ο κόλπος είναι πολύ κοντά στον πρωκτό ευνοώντας την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών στην περιοχή. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και η τριβή που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Και η εμμηνόπαυση όμως αποτελεί μία συχνή αιτία ανάπτυξης ουρολοίμωξης, εφόσον τα τοιχώματα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως καθίστανται πιο ευαίσθητα σε ερεθισμούς και μολύνσεις.

Ανωμαλίες του ουροποιητικού σε παιδιά

Η μόλυνση των ούρων σε ένα παιδί πρέπει να διερευνηθεί καθώς μπορεί να υποδηλώνει μια πιο σοβαρή κατάσταση. Η πιο συχνή πάθηση του ουροποιητικού συστήματος είναι κύστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση. Αυτό σημαίνει ότι η βαλβίδα της κύστης δεν λειτουργεί σωστά, επιτρέποντας στα ούρα να ρέουν πίσω στους νεφρούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης νεφρού.Η κύστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση και οι λοιμώξεις που συνδέονται μ'αυτό μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμη βλάβη στα νεφρά. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε:


  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Τοξιναιμία στην εγκυμοσύνη
  • Νεφρική ανεπάρκεια.
Η διαταραχή αυτή φαίνεται πως είναι κληρονομική, γι 'αυτό είναι σημαντικό για τα παιδιά να διερευνάται όσο το δυνατόν νωρίτερα αν ένας στενός συγγενής είναι γνωστό ότι έχει το πρόβλημα αυτό.


Πρόληψη ουρολοιμώξεων

Ακολουθώντας τις παρακάτω χρήσιμες προτάσεις μερικές γυναίκες κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.


  • Πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά για να ξεπλύνετε το ουροποιητικό σας σύστημα.
  • Αντιμετωπίστε γρήγορα κολπικές λοιμώξεις όπως καντιντίαση ή Trichomonas.
  • Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν σπερματοκτόνο, ιδίως αντισυλληπτική συσκευή.
  • Πρακτικά καλή υγιεινή.
  • Πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη για ούρηση.
  • Σκουπιστείτε από μπροστά προς τα πίσω,από την ουρήθρα προς τον πρωκτό, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά των μικροβίων από τον πρωκτό προς τον κόλπο.
  • Αδειάσετε την κύστη σας μετά το σεξ.
  • Για τις γυναίκες που έχουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η καθημερινή κατανάλωση χυμού cranberry ή κάψουλες μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισής τους. Ο χυμός των βακκίνιων φαίνεται πως μπορεί να μειώσει την ικανότητα του E. coli να κολλήσει στα επιθηλιακά κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος. Ενημερώστε το γιατρό σας αν πίνετε χυμό cranberry, δεδομένου ότι μπορεί να αλλάξει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών.



Ζητήστε ιατρική βοήθεια

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν υποπτεύεστε ουρολοίμωξη ή λοίμωξη των νεφρών.Η έγκαιρη θεραπεία της λοίμωξης του ουροποιητικού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης στα νεφρά. Λοίμωξη που έχει εξαπλωθεί από κυστίτιδα ή πυελονεφρίτιδα αποτελεί πολύ πιο σοβαρή κατάσταση. Ο γιατρός σας θα ελέγξει τα ούρα σας για να διαπιστώσει ποιος μικροοργανισμός είναι υπεύθυνος και ποια θα είναι η θεραπεία αυτού.
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συνήθως ανταποκρίνονται γρήγορα και καλά στα αντιβιοτικά.


Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος προκαλείται από μικροοργανισμούς, συνήθως ένα βακτήριο που ονομάζεται Escherichia coli (E. coli).
Η ουρήθρα, η ουροδόχος κύστη ή τα νεφρά μπορεί να επηρεαστούν.
Ακόμα κι αν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ συχνές, η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.





.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου